poniedziałek, 16 grudnia 2013

Zapach Świąt

Chcecie poczuć zapach Świąt? Nic prostszego! Upieczcie pierniki!



Co roku od wielu lat piekę pierniki. Uwielbiam to! W moment czuję atmosferę Świąt. Włączam kolędy lub świąteczne piosenki i wykrawam przeróżne w kształcie ciasteczka. Poniżej przepis. Sprawdzony!

Składniki:
- pół kg mąki
- 20 dag miodu ( około szklanki )
- 20 dag cukru pudru
- 12 dag masła ( ewentualnie margaryny )
- 1 jajo
- opakowanie przyprawy do piernika
- łyżeczka sody

Mąkę przesiać z sodą, dodać rozpuszczony miód ( podgrzany na małym ogniu ), przyprawę, cukier puder, pokrojone masełko i jajko. Wyrabiamy ciasto, aż będzie lśniące.
Wałkujemy ciasto na grubość pół centymetra i wykrawamy pierniczki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. Pierniczki pieczemy przez 10min.

Smacznego! :-)

Ważna rzecz! Jeśli chcesz część pierniczków powiesić na choince, to przed pieczeniem zrób dziurki. 









2 komentarze:

  1. Fajnie, ja wciąż czekam na piekarnik, także jeszcze w tym roku pozostają mi wypieki bez pieczenia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Może Mikołaj przyniesie Wam piekarnik :-)

    OdpowiedzUsuń